KÖZEL – KELET KIEMELKEDŐ ALAKJAI

A görög-római világban az orvoslásnak 3 alapvető ágazata működött: 1 – kézzel gyógyítás, sebészet, 2 – gyógyszerészet, 3 – dietetika. A több száz kiváló személyiség közül azokat igyekeztem kiválogatni, akiknek a neve Európában is fogalommá vált, s akiknek munkássága a nyugati medicina fejlődését is jelentősen befolyásolta.

HYPPOKRATES(I.e. 460-370) Katonaorvos, és vándorgyógyító, a tudományos orvoslás megteremtőjeként tisztelik. Kosz szigetén működő iskola tanítványaként végzett, mely iskola szerint – ellentétben a Knidoszival – nem kell a betegségeket tipizálni, hanem a szervezetben kialakult Többlet - Hiány állapotot kell normalizálni és egyensúlyba hozni. Ennek tünetei nagyon változatosak lehetnek. Kezeléseit személyreszabottan, számos gyógynövény felhasználásával végezte.

GALENOS PARGAMUMNA(I.e.200-130) a Nagy Összegző. A négy alapelemhez négy személyiségjegyet is társított. Tanításai évszázadokon át hatottak, és megteremtették az európai gyógynövénygyógyászat, valamint egy indiai orvosi irányzat, az Unani Tibb alapjait.

ABU ZAKAIJJA JUHANNA IBN MASZAVAIH(MESUE)(777-857) Neves nesztoriánus keresztény orvoscsalád sarja, az „első nagy arab orvos”. Szinte egész életét Bagdadban és Szamarrában töltötte, mint kórházigazgató és udvari főorvos. Annyit írt és fordított, hogy nyugaton sokáig azt hitték, voltaképp két személy. Főműve a teljes orvostudományt összefoglaló Kitab al-Kamal, amelyből csak töredékek maradtak fenn.

ABU BEKR MUHAMMAD IBN ZAKARIJJA(RHAZESZ)(850-930) Perzsiában, Raj-ban született. Fiatalon filozófiát, költészetet, zenét tanult, és csak 30 éves korában kezdett foglalkozni az orvoslással. Bagdadban tanult, később Raj-ban, majd Bagdadban lett kórházigazgató. Sokat utazott, élete során tanítványok százait oktatta medicinára. Híresen szerény és jó ember volt. A teljes orvostudományt összefoglaló főműve az „El Havi”, a Kánon és a Colliget mellett a nyugati orvosképzés harmadik alapműve.

ABU ALI AL-HUSAYN IBN SINA AL-BALKHI(AVICENNA)(980-1037) Bukhara városában született. Filozófus, orvos, költő, tudós, enciklopédiaíró. Orvostudományi, geológiai, asztronómiai, kémiai munkáit nem vizsgálhatjuk filozófiai tanításaitól elszigetelten. Sokat vándorolt, kutatott, kísérletezett. Ellenszegült a Korán előírásainak, és elvetette annak dogmáit. A modern kémia megteremtője. A 10 kötetes Kánon–ja több mint ötszáz éven át (XII - XVII.sz. végéig), orvostudományi tankönyv volt. Ezen kívül Hyppokrates és Galenus tudásának megőrzésében, gazdagításában, ismereteik kijavításában van még nagy érdeme.

IBN ZUHR(AVENZOAR)(1089-1162) Cordobában született helyi orvosdinasztia sarjaként. Averroes őt tartotta Galenosz óta a legnagyobb orvosnak. Főműve a négy részből álló „Kitab al-Taisir” c. kórtani munka volt, amely fejtől – lábig tárgyalja a betegségeket, majd eztán azokról a kórokokról szól, amelyek a teljes testet támadják meg.

ABUL VELID MUHAMMAD IBN RUSD(AVERROES)(1126-1198) Cordobában született, és 1195-től Cordoba helytartója volt, élete végén halálra ítélték, majd kegyelemmel száműzték. Kitab el-Kullijat /Colliget/ című, az orvostudományt Avicenna mintájára, de filozofikusabban feldolgozó főműve az egyetemi orvosképzés egyik kézikönyvévé vált a XIII – XV. Században.

MUSZA BEN MAJMON(MAJMONIDESZ)(1135 -1204) Cordobában született értelmiségi zsidó családban. Talmudista - filozofikus képzésben részesült, különösen földije, Averroes hatott rá erősen, és az ő hatására tanult orvoslást is. A vallási üldöztetések elől több évig vándorolt, majd 1179-től Foftatban, a helyi uralkodó orvosa: ettől kezdve a filozófiának élhet. Munkáiban a zsidó vallást igyekezett a racionalizmussal összeegyeztetni. 16 ismert orvosi műve van.

TÁVOLKELETI MASSZÁZSTERÁPIÁK

Az egyikkínai legenda alapján a kezdet úgy szól, hogy BIAN CHUE (ie.500 körül) egy már korán elismert gyógyító, a Tui Na módszerrel mentette meg egy haldokló Chao állambeli herceg életét. Az, hogy visszahozott egy haldoklót az életbe, széleskörű elismerést váltott ki, és bekerült a "A Történész Feljegyzései"-be, a Tui Na gyógymód első, írásban feljegyzett sikeres eseteként. Már a Sárga Császár" is behatóan és rendszerezetten foglalkozott e tudománnyal ie. 300-ban.
A primitív Tui Na gyógymód különleges kezelés nélküli, nagyon egyszerű terápia volt, amely tapasztalati tudáson alapult. A módszert már alkalmazták i.e. XI.sz –ban, és a Tui-Na lényeges szerepet töltött be a gyógykezelésben.

HUA-TUO(?-208) a szegmentációs pontok felfedezője, a Három Királyság idején (220-280) híres orvos és tanítványai, kitűnőek voltak a masszázskezelésben is. Később 56 masszőr, és 15 tanuló volt a Birodalmi Egészségügyi Hivatalban.

A „kínai Hypokratesz” a híres gyógynövényszakértő orvos SUN SSU-MO (Sun Simiao)(581 – 682) által írt „Értékes Előírások” a masszázs 18 technikáját ábrázolja, amelyet Lao Ce, ókori bölcselő fejlesztett ki. Ebben az időszakban kezdték alkalmazni a segédeszközöket is a terápiában, mely által csökkent a masszőrre háruló munka.

A később kialakult iskolákra vonatkozóan elmondhatók, hogy:

A Kuomingtang uralom alatt (1927-1949) a Nyugati medicinát helyezték erősen előtérbe, diszkriminálva az akupunktúrát és a Tui Nát, melyek így a kihalás szélére kerültek.
A Kínai Népköztársaság 1949-ben történt megalakulása óta a hagyományos gyógymódokat ismét elfogadták, és mindegyikük nagyot fejlődött. Tui Na terápiás kórházakat, az általános kórházakon belül pedig külön ilyen osztályokat állítottak fel 1956-tól, önkormányzati és autonóm régiók szintjén. Tui Na tanfolyamokat szerveztek, majd ilyen iskolákban kezdték képezni a specialistákat. Számos specialista terjesztette el külföldön is széles körben klinikai tapasztalatait.
A Tui Na nagy hatással volt a környező népek gyógyterápiáira is.

Thaiföldöna Vat-Pho hasonlóan régi keleti masszázsterápia, ami arról a templomról kapta nevét, melyben valamikor kialakult, és a műfaj szentélye lett.

Japánban a Tui Nára és helyi ismeretekre építve alakult ki a Shiatsu masszázs, melyet mára már szintén kombináltak a nyugati anatómia-élettani ismeretekkel.

Indiábana Marma gyógyászat tekint vissza évezredes múltra, mely napjainkban ugyanolyan elfogadott és keresett terápia, mint a régi korokban.

<< Vissza a Történelemhez